– Wegetarianie mają słabsze zdrowie i jakość życia niż ludzie, którzy jedzą mięso – dowiedli austriaccy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Graz. Z ich badań wynika, że nawet pomimo mniejszego spożycia alkoholu, palenia papierosów, czy większej aktywności fizycznej, wegetarianie charakteryzują się gorszym zdrowiem niż „mięsożerni”.
Foto: Wikimedia CommonsBadacze z Austrii orzekli, że dieta wegetariańska, która charakteryzuje się niskim spożyciem tłuszczów nasyconych i cholesterolu, podwyższa ryzyko występowania raka, alergii i problemów psychicznych, jak depresja, czy stany lękowe. Przebadali oni 1320 osób, z czego:
– 330 wegetarian
– 330 jedzących mięso, ale przy tym także dużo owoców i warzyw
– 300 jedzących mięso, ale w mniejszej ilości
– 300 jedzących dużo mięsa.
Okazało się, że wegetarianie spożywają mniej alkoholu i mają niższy wskaźnik masy ciała, ale są w gorszym stanie zdrowia fizycznego i psychicznego niż pozostali. Podobnie, jeżeli chodzi o osoby, które jedzą mniej mięsa. – Nasze badania wykazały, że dorośli Austriacy, którzy spożywają dietę wegetariańską są mniej zdrowi (bardziej podatni na raka, alergie i zaburzenia zdrowia psychicznego), mają niższą jakość życia, a także wymagają większej opieki medycznej – podsumowali badacze.
Z drugiej strony koordynator badania, epidemiolog Nathalie Burkert powiedziała dla miejscowego czasopisma „The Austrian Times„, że ich wyników nie można traktować jako reklamy dla przemysłu mięsnego. – Odkryliśmy, że wegetarianie częściej cierpią na określone schorzenia, jak astma, nowotwory i choroby psychiczne, niż osoby, które jedzą mięso, ale nie możemy jeszcze powiedzieć co jest przyczyną, a co skutkiem – powiedziała – Potrzeba dalszych badań, zanim odpowiemy na te pytania – dodała.