Przez wielu z nas zupy nadal są postrzegane jako zło konieczne. Wiele osób rezygnuje z ich przygotowywania na rzecz bardziej pożywnych drugich dań. Rosół, zupa pomidorowa, ogórkowa i krupnik to dziś już dosyć przestarzałe potrawy. Nic dziwnego, że na stronach internetowych z ciekawymi przepisami znajdziemy ich podrasowane i wzbogacone o ciekawe składniki wersje. Oczywiście warto je znać, ale kto na co dzień przygotowuje każde danie w stu procentach zgodnie ze spisaną przez kucharza procedurą? Dla tych z Was, którzy lubią zabawę w kuchni, przygotowaliśmy spis wskazówek, dotyczących przygotowania szybkich, zdrowych i pożywnych jesiennych zup warzywnych!

Zacznij od podstaw!

Podstawą każdej smacznej zupy może być przygotowana wcześniej kostka rosołowa. Oczywiście tylko od Ciebie zależy, czy wybierzesz prostszą wersję i kupisz ją w sklepie, czy zrobisz ją samodzielnie! W Internecie można znaleźć setki przepisów na domowe kostki rosołowe. Wbrew pozorom, ich przygotowanie nie zajmuje wcale tak wiele czasu, a smak jest niepowtarzalny. Jeśli wolicie wegetariańskie wersje potraw, koniecznie spróbujcie przygotować te bez mięsnych dodatków!

Zupy to zabawa – nie bój się eksperymentów

Wychodzenie ze swojej kulinarnej strefy komfortu może być początkowo trudne. Zapewniamy jednak, że warto próbować nowych smaków! Tradycyjną marchewkę i pietruszkę spróbuj czasem zastąpić cukinią lub brokułami, a ziemniaki – batatami. Jeżeli obawiasz się skutków dodania tych wcześniej nieużywanych składników, nie skacz od razu na głęboką wodę! Stopniowo wprowadzaj do swoich ulubionych zup nowe składniki. Mieszaj style kulinarne i eksperymentuj z kolorami warzyw. Być może odkryjesz nowe smaki, które na zawsze pozostaną w Twojej kuchni!

[reklama_pozioma]

Pokochaj produkty w puszkach i mrożone warzywa!

Ponieważ jesienią nie zawsze mamy ochotę wychodzić na częste zakupy warzywne, warto dobrze zaopatrzyć swoją spiżarnię. Najlepiej sprawdzą się w tej roli produkty z długimi datami przydatności do spożycia. Zawsze miej pod ręką fasolę i kukurydzę w puszce do bardziej meksykańskich przepisów. Nie zapominaj także o pełnych witamin mieszankach warzyw, które możesz trzymać w zamrażalniku. Posiadanie takich produktów gwarantuje Ci możliwość przygotowania pełnej warzyw zupy, nawet jeśli złapie cię przeziębienie. Ogromnym plusem zup jest przecież minimalny nakład pracy, jaki musimy w nie włożyć!

Sposoby na różnorodne zupy

Aby jadłospis Twojej rodziny był różnorodny, używaj dużej ilości przypraw. Eksperymentuj z ostrą papryką, ziołami i kurkumą, która nada Twoim daniom piękny kolor. Jeżeli wiesz, że nie będziesz miała zbyt wiele czasu na gotowanie w najbliższym czasie, przygotuj wcześniej mixy pokrojonych warzyw i przypraw, które dobrze razem smakują i wrzuć je w worków w zamrażalniku. Takie przygotowane w domu danie instant wystarczy potem tylko rozmrozić w gorącej wodzie, by cieszyć się gorącą potrawą po ciężkim dniu. Jeśli znudziły Ci się zwykłe zupy, spróbuj zblendować te ulubione i ciesz się nowym, zaskakującym smakiem! Koniecznie pamiętaj o tym, aby podać do nich gorące jesienne grzanki!

Żadnego miłośnika zup nie trzeba przekonywać, że ich różnorodność nie kończy się na barszczu czerwonym i rosole. Jeśli jakimś trafem jeszcze nie rozpoczęliście swojej przygody z tymi cudownymi warzywnymi płynami, koniecznie wypróbujcie któryś z naszych sposobów. Takie dania po prostu nie mogą się nie udać!

Sprawdź koniecznie: