alkoholizm, alkohol, piwo, uzależnienia, uzależnienie, nauka, biologia, genetyka, geny, wino, whisky, psychologia

Nie od dziś wiadomo, że alkoholizm to jedno z najtrudniejszych do opanowania zaburzeń. Choć ten problem znany jest ludzkości od setek lat, dopiero w ciągu ostatnich kilkudziesięciu pojawiło się wiele prac naukowych zgłębiających to zjawisko. Kiedyś alkoholizm był tematem tabu. Wiele osób bało się nawet przyznać do tego, że nadużywanie wysokoprocentowych trunków stało się ich codziennością. Jak sytuacja wygląda dziś?

Łatwiej walczyć z czymś, o czym wiele wiemy

Stronienie od rozmów na temat tego uzależnienia przed wiele lat hamowało rozwój profilaktyki i sposobów leczenia alkoholizmu. Na szczęście coraz większa świadomość społeczeństwa na jego specyfiki sprawiła, że w walkę z tym problemem zaangażowały się wszystkie grupy społeczne. Do alkoholizmu przyznają się przecież nawet gwiazdy, politycy i dziennikarze. Podobno niektórzy z nas są bardziej narażeni na uzależnienie. Od czego zależy stopień ryzyka?

Genetyka ma znaczenie

Według naukowców geny mogą znacząco wpływać na nasze skłonności do nadużywania trunków. Bardzo prawdopodobne, że to genetyka wywołuje u nas konkretne reakcje na spożywane napoje alkoholowe. Nie ulega wątpliwości, że niektórzy wielbiciele whisky czy wina są bardziej odporni na wysokie zawartości procentowe tych produktów. Często ludzie sądzą, że zakrapiane alkoholem imprezy lepiej znoszą mężczyźni. Prawdopodobnie płeć nie ma jednak w tej kwestii żadnego znaczenia!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here