Każdego roku amerykańska organizacja non profit EWG (Environmental Working Group) publikuje listy najmniej i najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Są to „Czysta 15” i „Brudna 12”. Co się na nich znalazło w 2020 roku? Jakie produkty są najbezpieczniejsze dla naszego organizmu? Czego lepiej unikać? Dowiesz się tego z poniższego artykułu.

Pestycydy w warzywach i owocach

Bezsprzecznie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Bowiem dostarczają one wielu niezwykle cennych dla naszego organizmu składników. Jeśli chcemy zachować zdrowie jak najdłużej, warto zwracać uwagę na to, co pojawia się na naszych talerzach. Dietetycy zalecają, aby jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak w obecnych czasach producenci żywności znacznie częściej stawiają na ilość, a nie jakość. Dlatego do jej produkcji wykorzystują liczne pestycydy i konserwanty. A z pewnością obecność tych substancji w produktach, które jemy jest niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Z pomocą w wyborze odpowiednich warzyw i owoców przychodzą coroczne listy publikowane przez EWG – „Czysta 15” i „Brudna 12”. Chociaż prowadzone badania dotyczą rynku amerykańskiego, wiele z wymienionych na nich produktów uprawia się również w Polsce. W przypadku „Brudnej 12” EWG zaleca wybór produktów, które posiadają certyfikat BIO. Wtedy mamy pewność, że zostały wyprodukowane w naturalny sposób.

Czysta 15

Na liście najmniej skażonych pestycydami warzyw i owoców na 2020 rok znajdują się:

  • Awokado
  • Kukurydza (niemodyfikowana genetycznie)
  • Ananas
  • Cebula
  • Papaja
  • Groszek
  • Bakłażan
  • Szparagi
  • Kalafior
  • Melon kantalupa
  • Brokuły
  • Grzyby
  • Kapusta
  • Melon miodowy
  • Kiwi

Brudna 12

Na liście najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców na 2020 roku znajdują się:

  • Truskawki
  • Szpinak
  • Jarmuż
  • Nektarynki
  • Jabłka
  • Winogrona
  • Brzoskwinie
  • Wiśnie
  • Gruszki
  • Pomidory
  • Seler
  • Ziemniaki

Z pewnością listy tworzone przez EWG zwracają uwagę na to, aby w bardziej świadomy sposób wybierać warzywa i owoce, które kupujemy. Warto również pamiętać o tym, aby wspierać lokalnych dostawców i robić zakupy np. na targowiskach. Bowiem najlepsze warzywa i owoce to te, które rosną sezonowo.