
Cerata to, innymi słowy, delikatna tkanina bawełniana, na przykład może to być flanela, która z jednej strony jest powlekana grubą warstwą substancji impregnującej. Często jest też ona dodatkowo pokryta ciekawym wzorem i lakierem.
Wytrzymała
Cerata jest zarazem wytrzymałym na uszkodzenia mechaniczne materiałem, a jednocześnie pewnego rodzaju ozdobą stołu. Jest też ona bardzo odporna na wszelkiego rodzaju wilgoć, a także na ewentualne zabrudzenia ze strony stosowanych w kuchni produktów spożywczych.
Gładka powierzchnia
Dzięki jej bardzo gładkiej powierzchni jest ona dobrze zmywalna, a także dość odporna na stosowane przy zachowaniu jej w czystości detergenty i środki czyszczące.
Masa impregnacyjna
Jej impregnatem jest pewnego rodzaju masa, na którą składa się zagęszczony olej pochodzenia roślinnego. On świetnie się utlenia i utwardza, służąc w kuchni na ceracie przez długi okres. Impregnat ten posiada jeszcze niewielkie ilości pokostu i wypełniacza w postaci kaolinu.
Jako serweta
Cerata może być też stosowana jako pokojowy rodzaj serwety, a niekiedy też może być wykorzystana na ubrania, tudzież fartuchy i przeciwdeszczowe okrycia. Bywają i takie gospodarstwa domowe, w których nie przykrywa się stołów ceratą, ale ją właśnie na stałe mocuje się na bokach takiego mebla. Ceraty posiadają bogatą gamę drukowanych na nich wzorów, dzięki czemu może być wykorzystywana jako materiał ozdobny, właściwie wszędzie.
Cerata była bardzo powszechnie używana w domach w okresie PRL-u. Wykładano nią nawet półeczki w kuchennych i pokojowych kredensach.
Ewa Michałowska-Walkiewicz