Dla osób z alergiami pokarmowymi każdy posiłek może przyprawiać o dreszczyk emocji. Wiele z nich naprawdę uważa, że kucharze czy nawet przyjaciele próbują oszustwem nakłonić ich do jedzenia niebezpiecznych dla nich produktów!

‘spotkałem kilku szefów kuchni, od których usłyszałem, że moja alergia na jajka jest nieprawdziwa, na co ja odpowiadałem: mój lekarz jest innego zdania.’

Ben Feltwell jest uczulony na jajka. W związku z czym, podczas podróży do Amsterdamu 6 lat temu, kilkukrotnie upewniał się, że w cieście, które zamówił w jednej z francuskich restauracji, nie ma jajek. “Złożyłem zamówienie i powiedziałem kelnerowi, że mam uczulenie na jajka” – mówi 31-letni mężczyzna. “Poszedł na kuchnię, zapytał kucharzy i powiedział, że nie ma problemu. Gdy chwilę później dostałem swoje ciasto, zapytałem czy może zagwarantować, że nie ma w nim jaj. Odpowiedział, że z całą pewnością.”

Uspokojony Feltwell zabrał się za jedzenie. I niemalże natychmiast doznał reakcji alergicznej. Ten mężczyzna w ciągu kilku sekund jest w stanie stwierdzić, czy dana potrawa zawiera jajka. Jeśli tak, poczuje on mrowienie w ustach. Kucharz odpowiedział na to: “No tak, przygotowujemy ciasto z użyciem jaj, ale później je smażymy i pieczemy, więc tam już nie ma jajka!”. Feltwell szybko złapał taksówkę z powrotem do hotelu, gdzie następne 4 godziny spędził wymiotując. Na domiar złego – restauracja kazała jego przyjaciołom zapłacić za jego napoczęty posiłek.

Odżywianie się według sztywnych, określonych zasad bywa wręcz izolujące.

“To zaczyna rządzić twoim życiem. Większość z nas w urodziny czy w piątkowy wieczór, gdy chce wyjść do knajpki na kolację, nie myśli o tym, że zjedzony tam posiłek mógłby nas zabić. A dla osób z ostrymi alergiami pokarmowymi tak wygląda rzeczywistość. To sprawia, że życie towarzyskie zaczyna być niesamowicie trudne i stresujące.”

Co może zrobić restauracja?

Pomimo starań alergika ogromna część jego bezpieczeństwa leży w rękach restauracji. Czasami kelnerzy i kucharze nie wiedzą, w jaki sposób przygotować danie wolne od alergenów. Łatwo wtedy o pomyłkę i groźne jej konsekwencje. W wielu krajach rozwija się pomysł tworzenia restauracji przygotowanych na przyjęcie alergików. Również w Polsce ruszył projekt „Restauracja przyjazna alergikom”. W ramach projektu pracownicy restauracji uczestniczą w szkoleniu. Dowiadują się, jak poważnym zagrożeniem jest alergia pokarmowa. Poznają zasady przygotowywania posiłków dla osób uczulonych na różne składniki pożywienia. Znacząco zwiększa to bezpieczeństwo jedzenia posiłków na mieście.

Korzystanie z restauracji oznaczonych specjalnym logo oraz zastosowanie się do tych zasad może pomóc alergikom korzystać z ogromnej przyjemności jedzenia w restauracji. Alergik jednak zawsze powinien być przygotowany na pojawienie się u niego gwałtownej reakcji alergicznej. Powinien zawsze nosić przy sobie dawkę leku (adrenaliny). Może uratować mu to życie.