subway-storeSandwicha z szynką czy bekonem nie zjedzą klienci ponad 200 restauracji kanapkowego giganta. Zamiast tego, Subway będzie serwował mięso pochodzące z rytualnego uboju „halal”. Kierownictwo sieci zdecydowało się na ten krok po „głośnych żądaniach ze strony środowisk muzułmańskich”.

W krajach arabskich terminem „halal” określa się produkty żywnościowe, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, które zostały przygotowane do spożycia zgodnie z surowymi regułami Koranu. Islam zabrania więc swoim wyznawcom nie tylko jedzenia wieprzowiny, ale także każdego innego mięsa które nie jest „halal”.

Przedstawiciele Subway’a, dostrzegając potencjalną niszę w rynku, zdecydowali się niektóre ze swoich restauracji uczynić przyjaznymi dla muzułmanów i stąd też pomysł wycofania wieprzowiny z kilkuset restauracji w UK i Irlandii. Miejsca, w których szynka i bekon przyrządzane będą jedynie z indyka zostaną specjalnie oznaczone.

Rytualny ubój ma wielu przeciwników ze względu na niehumanitarne podejście do zabijania zwierząt. Podczas procedury „halal” bydło nie jest wcześniej ogłuszane, co w normalnych warunkach pozwala zaoszczędzić zwierzętom cierpienia, ale zabijane „na żywca”.

W Wielkiej Brytanii takie praktyki są nielegalne, za wyjątkiem właśnie uboju w duchu „halal”. Wbrew surowym naukom Koranu, niektórzy muzułmańscy rzeźnicy również praktykują ogłuszanie, twierdząc, że nie narusza to w sposób istotny doktryny. Rzecznik prasowy Subway’a zarzeka się, że to właśnie od takich dostawców pochodzi mięso serwowane w restauracjach sieci.

polishexpress.co.uk