Węgierskie władze podjęły decyzję o obniżce stawki podatku VAT na nabiał i drób z 18 i 27% do zaledwie 5%.

Dotychczas na Węgrzech VAT na drób i jajka wynosił 27%, a na mleko 18%. Po zmianach w obu przypadkach stawka podatku wyniesie 5%. Węgierski sekretarz stanu w ministerstwie rolnictwa stwierdził, że zmiany pozwolą zaoszczędzić węgierskiej rodzinie prawie 30 tys. forintów. Istvan Nagy dodał, że to element długotrwałego planu obniżenia podatku VAT na Węgrzech na podstawowe produkty żywnościowe. Początkiem tego procesu było obniżenie VAT-u na świeże mięso wieprzowe z 27% na 5%.

Zdaniem Nagy’ego początkowe załamanie na rynku wieprzowiny, które zaobserwowano po ubiegłorocznych decyzjach, zostało zastopowane dzięki temu, że za sprawą obniżek cen spożycie mięsa wieprzowego na Węgrzech wzrosło, a cena skupu poszła w górę.

Kolejne obniżki mają dotyczyć ryb, warzyw, owoców oraz pieczywa.